Nasze gospodarstwo ekologiczne wygrało konkurs Rolnik Roku Regionu Morza Bałtyckiego 2023. Konkurs organizowany jest przez

Mikrobiom, jogurt i dobre bakterie
Jogurt wytwarzany jest z mleka, które jest podgrzewane, schładzane a następnie zaszczepiane bakteriami w celu fermentacji. Jego początki sięgają co najmniej pięć tysięcy lat wstecz, a właściwości zdrowotne opisane są w pismach starożytnych Greków. O obecności bakterii Lactobacillus nie wiedziano, dopóki nie odkrył jej bułgarski student medycyny badający mikrobiologię miejscowego jogurtu. Stąd nazwa: Lactobacillus bulgaricus. Później, laureat Nagrody Nobla Ilja Miecznikow zaobserwował długowieczność bułgarskich mieszkańców wsi i przypisał to regularnemu spożywaniu przez nich jogurtu.
Dziś jogurt w czystej formie ( bez dodatku cukrów, ulepszaczy) jest uważany za zdrowy pokarm, a korzyści związane z jego spożyciem mogą wynikać z właściwości probiotycznych. ( nie mylić z prebiotykiem: Probiotyki to dobre bakterie, które zapewniają prawidłową florę bakteryjną jelit i podnoszą odporność człowieka, zaś prebiotyki to składniki pożywienia, które nie zostają przyswojone w procesie trawienia. Prebiotyki chronią organizm przed rozwojem bakterii)
Wiele badań wykazało, że regularne jedzenie jogurtu naturalnego wpływa na zwiększenie liczebności dobrych bakterii jelitowych, na wzbogacenie naszego mikrobiomu. Co to jest? I jak na jogurt wpływa na nasz mikrobiom?
Ciało każdego człowieka zamieszkuje niemal czterdzieści milionów bakterii. Mikrobiom może ważyć nawet 2,5 kg. Większość bakterii chroni nasze zdrowie. Wytwarzają one wspomagające zdrowie metabolity z pokarmów, które spożywamy i dostarczamy do jelit – kontrolują też układ odpornościowy, wpływają na angiogenezę ( proces powstawania naczyń krwionośnych), a nawet uczestniczą w produkcji hormonów, które wpływają na nasz mózg i interakcje społeczne.
W jednym z badań przeprowadzonym przez naukowców z Hiszpanii na 7168 uczestnikach okazało się, że jogurt może wpływać na obniżenie poziomu złego cholesterolu (LDL) we krwi, ponieważ bakterie Lactobacillus mogą wspomagać usuwanie szkodliwego cholesterolu z organizmu. W związku z tym, ze w tym badaniu uczestnicy spożywali dużo produktów z diety śródziemnomorskiej (oliwa, pomidory, czerwone wino, szparagi) badacze doszli do wniosku, że spożywanie jogurtu razem z dietą roślinną może przynieść korzyści zdrowotne przeciwdziałające chorobie krążenia i sprzyjające regulacji cukru we krwi.
Zachęcamy zatem do jedzenia naszego jogurtu. Wasz mikrobiom będzie wam wdzięczny.
Więcej na temat dobrych bakterii, jogurtu, mikrobiomu i innych sprzyjających nam produktów znajdziecie w książce dr. William W.Li , „Jedz by pokonać chorobę”, Wyd. Andromeda.