O firmie

Jesteśmy małym przedsiębiorstwem rodzinnym, z siedzibą w dorzeczu Liwca, 70 km od Warszawy na wschód. Położenie w obszarze Natura 2000 wymaga od nas i gwarantuje konsumentom spełnienie wszelkich wymogów związanych ze zrównoważoną produkcją nabiału.

Nasza wizja: tworzymy ekologicznie świadome społeczeństwo

Nasza misja: wyrobienie nawyku konsumpcji eko produktów mlecznych w każdym polskim domu

Od samego początku głównym celem naszej działalnosci jest produkcja certyfikowanej żywności ekologicznej. Nasze produkty są bezpieczne, smaczne i naturalne. Wiemy, bo robimy je sami i jemy je sami.

Jak prowadzimy naszą firmę?

grafika domu z kominem

Rodzinna firma

Jesteśmy firmą rodzinną, która powstała z pasji i szacunku do natury, wsi, zdrowia ludzi i planety. Gospodarstwo prowadzimy od ponad 20 lat. Od tego czasu zajmujemy się mle-kiem, zwierzętami i produkcją roślinną.

Certyfikaty ekologiczne

Turvita posiada certyfikat produkcji ekologicznej. Nasze produkty uzyskały taki certyfikat z jednostki certyfikującej
Ekogwarancja PTRE Sp. z o.o. Nr cetrtyfikatu: PL-EKO-01-015026.

Energia bez węgla

Do produkcji energii w zakładzie nie używamy węgla. Nowoczesne pompy ciepła przyczy-niają się do zmniejszania śladu ekologicznego i walki ze zmianami klimatycznymi.

Recykling

Wszystkie opakowania naszych produktów nadają się do recyklingu i bardzo namawiamy kilentów do tego by segregowali odpady.

Zrównoważona produkcja

Nasza produkcja jest zrównoważona – oznacza to, że na każdym etapie produkcji jesteśmy bądź dążymy do bycia ekologicznymi.

Naturalne składniki

W produkcji korzystamy jedynie z naturalnych składników pozyskanych z gospodarstwa z certyfikatem ekologicznym. Nasze mleko poddawane jest tylko procesom pasteryzacji i homogenizacji.

Staranny dobór dostawców

Mleko dostarcza nam ekologiczne gospodarstwo rolne Turna. Mleko nie podróżuje do nas samochodem lecz prosto z udoju, po ochłodzeniu pompowane jest przez 20 metrową rurę do zbiornika w przetwórni Turvita. Dzieki tej bliskości mamy gwarancję najwyższej jakości naszego mleka. Wiemy co jedza krowy, jak uprawiane są zboża, z których powstaje pasza dla zwierząt, wiemy ile mleka dają krowy i jaki jest skład poszczególnych dawek - a to dzię-ki robotom udojowym Lely. Codziennie widzimy nasze stado Turvita.

Nowoczesne metody dojenia

Promujemy nowoczesne metody dojenia - za pomocą robota udojowego Lely, co pozwala dostosować indywidualnie dawkę i zawartość paszy dla każdej jednej krowy. Roboty udo-jowe ppoprzez komputer rozpoznają krowę, znaja jej historię. Jeśli mleko zawiera niepo-żądane bakterie, robot automatycznie rozpoznaje to i kieruje mleko do innego zbiornika.

Bez plastiku

Jesteśmy firma w 99% wolną od plastiku. Dążymy do tego, by nasze opakowania były wolne od plastiku. Udało nam się to w przypadku mleka, zsiadłego mleka, śmietany i jo-gurtu. Niestety, wybór opakowań do twarogu jest ograniczony. Na rynku nie udało nam się znaleźć ekologicznego opakowania, które nie zawierałoby plastiku, a które gwarantowało-by utrzymanie świeżości produktu przez 21 dni. Dlatego musieliśmy się ugiąć i wprowa-dzić plastikowe torebki na twaróg. Obiecujemy jednak, że będziemy czujnie sprawdzać różne opcje opakowań nie zawierających plastiku.

Mleko z obszaru Natura 2000

Mleko dostarczają nam dostawcy z obszaru Natura 2000, w dolinie Liwca.

Szczęśliwe krowy

Pilnujemy by krowy były „szczęśliwe”, by nie były uwiązane łańcuchami w boksach. Cho-dzą wolno nie tylko po pastwisku, ale i po oborze.

Jesteśmy EKO i jesteśmy SLOW. Jesteśmy dla WAS.

Nasi pracownicy:

Halina Żebrowska

Waldemar Żebrowski

Scroll to Top