Oto kolejny wpis z serii: Wyjaśniamy/Edukujemy. Dziś o pasteryzacji słów kilka. Pasteryzacja to naturalny

Mamy moc sprawczą
“Jeżeli jako konsumenci odzyskamy segment rynku żywieniowego, opierając się na filarach regeneracji ekosystemów, lokalności, sezonowości oraz budowania relacji z ludźmi w naszej społeczności to odmienimy naszą rzeczywistość” twierdzi Magdalena Bębenek twórczyni, projektu “Las w nas”.
Bardzo nam się podoba ten cytat i uważamy, że pasuje do naszej Turvity. Od dłuższego czasu gospodarstwo szło w kierunku obiegu zamkniętego i uprawy oraz hodowli ekologicznej, w celu regeneracji ekosystemów. Lokalność też jest nam bliska. Produkcję, zmianę i dzielenie się naszym produktem zaczynamy od najbliższej okolicy. Stąd wynika też nasza wizja: tworzymy ekologicznie świadome społeczeństwo.
Jednocześnie czujemy, że realizujemy już europejską strategię Europejskiego Zielonego Ładu ” Od pola do stołu”, choc ta jeszcze nie obowiązuje. Na przekór statystykom pokazującym, że ilość gospodarstw ekologicznych w Polsce maleje, my dołożyliśmy cegiełkę do wzrostu ekologicznej produkcji rolnej. Checmy isć w kierunku neutralności klimatycznej. Dla przyszłych pokoleń.
Węcej na temat strategii ZIelonego Ładu i rekomendacji dla Polski tutaj: https://koalicjazywaziemia.pl/2021/02/05/jaka-bedzie-nasza-strategia/