Pasteryzacja – o co w niej chodzi?

Oto kolejny wpis z serii: Wyjaśniamy/Edukujemy.

 

Dziś o pasteryzacji słów kilka.

 

Pasteryzacja to naturalny proces konserwacji mleka, z celu zwiększenia bezpieczeństwa spożycia produktu i przedłużenia czasu przydatności do spożycia. Wynalazł ją francuski chemik Louis Pasteur – stąd nazwa. To on jako pierwszy stwierdził, że mikroorganizmy psujące produkty stanowią problem mniejszy lub większy. W mleku surowym, niepasteryzowanym może rozwijać się flora bakteryjna, której nie możemy niestety kontrolować. Żyje własnym życiem.

Pasteryzacja polega na wykorzystaniu temperatury do eliminacji lub zahamowania drobnoustrojów chorobotwórczych oraz enzymów w produktach spożywczych, które mogą spowodować problemy.

W przypadku Turvita mleko pasteryzowane jest w pasteryzatorze (na zdjęciu), w temperaturze powyżej 72 °C przez kilkanaście minut. Jest to mleko wysoko pasteryzowane. Dzięki temu nie traci walorów smakowych i nie zmienia się ilość witamin i minerałów, i może zyskać czas przydatności do spożycia przez okres do 10 dni.

Czas pasteryzacji zależy od kwasowości produktów i pojemności opakowania.

 

Pasteryzacja to jedyny! konserwant naszych produktów!

Nie będziemy pisać, że pasteryzacja to lepszy czy najlepszy proces konserwacji mleka. Nie będziemy pisać o innych sposbach konserwacji mleka. PIszemy o tym jak MY produkujemy.  Ocenianie który lepszy, który gorszy, a nasz najlepszy uważamy za bezcelowe. To tak, jakby twierdzić, że fartuchy niebieskie są lepsze niż fartuchy białe, a noszenie skarpetek stopek jest lepsze dla nóg niż noszenie skarpetek za kostkę.

Jakiego rodzaju mleko wybierzesz droga klientko, drogi kliencie zależy od Ciebie.

My jesteśmy dla Was po to, żeby wyjaśniać jak my produkujemy nasze mleko i zachęcać do picia naszego mleka.

Pijcie dobre mleko.

Pijcie #TwojeEkoMleko.

Shopping Cart
Scroll to Top